Jak jednoduše zateplit střechy bungalovů? Rychlé řešení přináší foukaná minerální izolace

Jak jednoduše zateplit střechy bungalovů? Rychlé řešení přináší foukaná minerální izolace

Komerční sdělení | Úterý, 26. březen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Bungalovy nabízejí mnoho výhod včetně snadné údržby či bezbariérovosti a flexibility ve využití prostoru. Ještě donedávna ale jejich majitelé museli při zateplování střešních konstrukcí čelit řadě úskalí. Nyní to lze jednoduše vyřešit pomocí foukané minerální izolace. Jak kvalitně zateplit střechu a půdu, a zvýšit tak energetickou účinnost tohoto typu staveb, poradí Ing. arch. Tereza Vojancová ze společnosti URSA.

Bungalovy často využívají jako řešení pro zastřešení tzv. vazníkový krov tvořený z příhradových vazníků. Ty poskytují dostatečnou stabilitu a jsou ideální volbou také pro svou jednoduchou konstrukci, snadnou montáž, nižší náklady i schopnost vyřešit velká rozpětí bez nutnosti použití podpěr. Nicméně komplikované se může zdát zateplení tohoto typu krovu.

Aplikace rolované izolace se pomalu stává minulostí


Zateplování vazníkových krovů může být na první pohled náročný úkol. Tyto krovy spočívají na složitých systémech svislic a diagonál a jejich struktura zahrnuje mnoho spojovacích prvků, což představuje výzvu při zateplení. „Tradiční metody zateplování vazníkových krovů probíhaly donedávna podobně jako u šikmých střech a zahrnovaly ruční řezání a aplikaci rolované izolace. Komplikace vznikaly při vyplňování složitých spojů a napojení, což mohlo vést k nedostatečné izolaci a vzniku tepelných mostů," vysvětluje Ing. arch. Tereza Vojancová ze společnosti URSA, předního výrobce a distributora minerálních izolací. Kromě toho mají vazníkové krovy často malou světlou výšku na okrajích, což ztěžovalo izolatérům přístup. Tyto faktory zvyšovaly náklady i časovou náročnost celého procesu zateplování, navíc s nejistým výsledkem.

DrevoaStavby.cz Zateplení bungalovu foukanou minerální izolací URSA Pure Floc 2

Zdroj: URSA

Zateplení členitého prostoru jedině s foukanou izolací


Komplikace při zateplování vazníkových krovů vyřešila technologie foukáním. „Foukaná minerální izolace, jako je URSA Pure Floc, přinesla v izolaci těchto krovů skutečnou revoluci," říká Vojancová a upřesňuje, že tento typ izolace nabízí rychlé a efektivní řešení bez nutnosti ručního přiřezávání izolace a bez větších obtíží dokáže izolovat i složité spoje a napojení. Umožňuje rovnoměrné a úplné pokrytí střešní konstrukce, což minimalizuje tepelné ztráty, a také zvyšuje energetickou účinnost domu.

Foukaná izolace rovněž eliminuje potřebu nosit balíky izolace na místo realizace, což snižuje námahu a čas potřebný k dokončení projektu. Navíc tím, že nevznikají odřezky, neplatí zákazník další peníze za nevyužitý materiál. Díky aplikaci foukáním ji lze použít i na střechách s malou světlou výškou. „Jako ideální volbu doporučuji minerální foukanou izolaci URSA Pure Floc. Má vynikající tepelně-izolační vlastnosti s deklarovanou lambdou 0,034–0,036 W/m.K. Je čistě přírodní, bez formaldehydu a dalších škodlivin, je nehořlavá, paropropustná, odolává plísním, nehnije ani se nerozkládá. Hodí se nejen pro volné foukání, ale i pro objemové vyplnění uzavřených dutin. S instalací je však vhodné obrátit se na firmu, která má pro tuto práci potřebné vybavení a zkušenosti," dodává Tereza Vojancová.

DrevoaStavby.cz Zateplení bungalovu foukanou minerální izolací URSA Pure Floc 3

Zdroj: URSA

Střechu bungalovu se vyplatí kvalitně izolovat


Jelikož teplo stoupá vzhůru a střecha bungalovu má velkou plochu, vyplatí se ji opravdu kvalitně zateplit. „Spotřeba domu se vždy počítá jako celek, tedy pokud některá konstrukce má lepší tepelně izolační vlastnosti, umožňuje nám to polevit v izolování jiných konstrukcí. To znamená, že pokud více zateplím střechu bungalovu, můžu dát menší tloušťku izolace na fasádu či do spodní stavby. Zateplení foukanou izolací je výrazně levnější ve srovnání s náklady na větší tloušťky zateplení fasády či spodní stavby," uzavírá Tereza Vojancová.

Stropy nevytápěných půd se podle legislativy doporučuje izolovat na tloušťku 400 mm až na úroveň pasivního domu. Ekonomicky optimální v případě velkých bungalovů, kde je plocha střechy v porovnání s fasádou velká, je zateplit vazníkovou konstrukci krovu i na 550 mm.

Další informace získáte z YouTube videa: URSA Pure Floc

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop